Η κατασκευή και τοποθέτηση οδοντοστοιχίας αποτελεί κινητή προσθετική εργασία. Από τον αριθμό των δοντιών που έρχεται να καλύψει η οδοντοστοιχία μπορεί να είναι:
- Μερική οδοντοστοιχία, όταν καλύπτει το κενό μας σειράς δοντιών που απουσιάζουν, αλλά υπάρχουν εναπωμείναντα δόντια του ασθενή μέσα στο στόμα.
- Ολική οδοντοστοιχία ή μασέλα, όταν αφορά στην ολική κάλυψη του οδοντικού φραγμού (δηλαδή ο ασθενής δεν έχει καθόλου δόντια σε εκείνη την γνάθο).
Αναλυτικά:
Μερική οδοντοστοιχία
Η μερική οδοντοστοιχία περιλαμβάνει δόντια αντίστοιχα με αυτά που έχουν αφαιρεθεί στην άνω ή στην κάτω γνάθο. Συγκρατείται από τα πλαϊνά δόντια από τις δύο πλευρές του κενού. Για τη συγκράτηση χρησιμοποιούνται:
-
Μεταλλικά άγκιστρα, που αποτελούν την λιγότερο αισθητική, αλλά πιο απλή λύση. Στην οδοντοστοιχία με μεταλλικά άγκιστρα, συμπληρώνεται, εάν χαθεί, και άλλο δόντι. Τα μειονεκτήματά τους έναντι άλλων λύσεων, είναι ότι τα άγκιστρα μπορεί να φαίνονται και να μην έχουν το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
-
Ακρυλικά άγκιστρα, τα οποία δεν είναι ορατά όπως τα μεταλλικά, καθώς έχουνε συνήθως χρώμα συναφές με το αυτό του ούλου. Αν και το αισθητικό κομμάτι είναι σαφώς καλύτερο σε σχέση με τα μεταλλικά άγκιστρα, τα ακρυλικά υστερούν σε αντοχή.
-
Σύνδεσμοι ακριβείας, οι οποίοι αντικαθιστούν τα άγκιστρα και παρέχουν την μέγιστη σταθερότητα στην μερική οδοντοστοιχία. Για να χρησιμοποιηθούν, όμως, σύνδεσμοι ακριβείας χρειάζεται τα υπάρχοντα δόντια του ασθενούς να γίνουνε μια γέφυρα με ειδικές μικρές υποδοχές στην άκρη, ώστε να "κουμπώνει" εκεί η μερική οδοντοστοιχία.
Ολική οδοντοστοιχία
Η ολική οδοντοστοιχία (μασέλα) είναι προσθετική εργασία που αποκαθιστά όλο τον αριθμό των δοντιών της γνάθου. Φτιάχνονται από ακρυλικό σκελετό, που μπορεί να ενισχυθεί με κάποιο μεταλλικό έλασμα αν κριθεί απαραίτητο, και πάνω σε αυτόν τοποθετούνται ακρυλικά ή πορσελάνινα δόντια.