Τσιμισκή 95

(Διαγώνιος)
Θεσσαλονίκη

2310 281 985

Καθημερινά: 09:00 - 21:00

Τετάρτη: 09:00 - 14:00

Εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται στη θέση των δοντιών όταν αυτά καταστραφούν ή λείπουν, για να αποτελέσουν μια σταθερή βάση για τα νέα δόντια ή ολόκληρη την οδοντοστοιχία.

Πρόκειται για ένα χειρουργικό κατασκεύασμα που δρα ως υποκατάστατο της ρίζας ενός δοντιού που λείπει. Το εμφύτευμα ενσωματώνεται με το οστό και λειτουργεί σαν φυσικό δόντι, χωρίς να επηρεάζει τους παρακείμενους ιστούς και τα διπλανά δόντια.

Η επέμβαση για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων αποτελεί εναλλακτική για τις τεχνητές οδοντοστοιχίες ή τις γέφυρες.

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται εντός της γνάθου, για να αντικαταστήσουν ένα, περισσότερα ή και όλα τα δόντια. Η αποκατάσταση με οδοντικά εμφυτεύματα είναι ευεργετική, καθώς αποφεύγουμε το άσκοπο ‘’τρόχισμα’’ υγιών δοντιών για να τοποθετήσουμε γέφυρα. Επίσης, σε περιπτώσεις ολικής έλλειψης δοντιών η επιεμφυεματικές αποκαταστάσεις μπορούν να προσφέρουν σταθερή μόνιμη οδοντοστοιχία στον ασθενή σε αντίθεση με τις συμβατικές οδοντοστοιχίες (μασέλες) όπου εμφανίζουν κινητικότητα, καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο στο στόμα και προκαλούν μεγάλη δυσχέρεια στους ασθενείς που τις φοράνε.

Οι προσθετικές εργασίες πάνω σε εμφυτεύματα είναι οι εξής:

Πώς λειτουργούν τα εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ουσιαστικά το τμήμα του δοντιού που δεν είναι ορατό και βρίσκεται μέσα στο οστό. Το τμήμα αυτό είναι από τιτάνιο ή ζιρκόνιο, που τοποθετείται μέσα στη γνάθο για να αντικαταστήσει το δόντι που έχει εξαχθεί. Προσφέρει πλήρη σταθερότητα στην προσθετική εργασία που γίνεται στην επιφάνεια και γι΄ αυτό το προσθετικό δόντι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.

Για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη ενός ισχυρού και υγιούς οστού της γνάθου στο οποίο θα ενσωματοθούν τα εμφυτεύματα, καθώς και υγιείς μαλακούς ιστούς. Εάν δεν υπάρχει αρκετό οστό, τότε εφαρμόζονται σύγχρονες τεχνικές για την προετοιμασία της γνάθου που δεχθεί τα εμφυτεύματα για την αύξηση του εύρους και του φάρδους του οστού με οστικό μόσχευμα.

Η διαδικασία

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται μέσα στο οστό της γνάθου με πολύ μικρούς τρυπανισμούς τους οποίους λόγω τοπικής αναισθησίας ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται. Εάν το οστό της γνάθου είναι υγιές και σκληρό, τα εμφυτεύματα μπορούν να “φορτιστούν” άμεσα (να μπει και κάποιο προσωρινό δόντι δηλαδή) εντός μερικών ημερών από το χειρουργείο. Εάν όμως το οστό είναι μαλακό τότε αποφεύγεται η άμεση φόρτισή του. Η ενσωμάτωση ενός εμφυτεύματος στο οστό των γνάθων διαρκεί συνήθως 3-6 μήνες, αναλόγως με το σε ποια γνάθο γίνεται η αποκατάσταση και σε τι κατάσταση βρίσκεται. Στην άνω γνάθο συνήθως διαρκεί περισσότερο.

Μόλις διαπιστωθεί ότι επιτεύχθηκε η ενσωμάτωσης του εμφυτεύματος στο οστό, τότε τοποθετούνται τα δόντια πάνω στα εμφυτεύματα. Για την κατασκευή των δοντιών έχει γίνει πλήρης αποτύπωση και έχει δημιουργηθεί εκμαγείο, ώστε να προσομοιάζουν απόλυτα με το δόντι που αφαιρέθηκε. Γίνεται η δοκιμαστική τοποθέτηση, ελέγχονται τυχόν αλλαγές, οριστικοποιείται η επιλογή του χρώματος ώστε να ταιριάζει τέλεια με τα φυσικά δόντια, τα προσθετικά δόντια γυαλίζονται και τότε γίνεται η τελική, σταθερή τοποθέτησή τους.

Υπηρεσίες

athanasios
Με εμπειρία & σύγχρονες οδοντιατρικές τεχνικές
Τσιμισκή 95, Θεσσαλονίκη - Για ραντεβού: 2310 281 985
georgios
Χειρουργοί Οδοντίατροι Θεσσαλονίκη: Dental Clinic Komnis