Τσιμισκή 95

(Διαγώνιος)
Θεσσαλονίκη

2310 281 985

Καθημερινά: 09:00 - 21:00

Τετάρτη: 09:00 - 14:00

Θεραπεία περιοδοντίτιδας

Ουλίτιδα – Περιοδοντίτιδα

Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα αποτελούν περιοδοντικές νόσους. Δηλαδή, πάσχουν οι ιστοί που στηρίζουν τα δόντια στη γνάθο, με αποτέλεσμα την αστάθεια των δοντιών και τελικά την απώλειά τους, ακόμη και εάν δεν είναι κατεστραμμένα. Μπορεί να προσβάλλουν άτομα κάθε ηλικίας, ακόμη και παιδιά.

Ουλίτιδα

Δόντια στα οποία δεν εφαρμόζεται η καθημερινή και ορθή χρήση της οδοντόβουρτσας, και μεσοδόντιων βοηθημάτων, συσσωρεύουν μικροβιακή πλάκα που μετατρέπεται σε πέτρα (τρυγία). Εάν αυτή η μικροβιακή πλάκα δεν αφαιρεθεί με καθαρισμό από τον Οδοντίατρο, τότε τα ούλα γίνονται κόκκινα, οιδηματώδη (φουσκωμένα) και αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα ή και την μάσηση. Αυτή η φλεγμονή των ούλων ονομάζεται ουλίτιδα.

Εάν ο ασθενής αγνοήσει τα σημάδια της ουλίτιδας και δεν εντείνει τον συστηματικό καθαρισμό του στόματος ο ίδιος και τον καθαρισμό της τρυγίας από τον οδοντίατρο, τότε η ουλίτιδα μετατρέπεται σε περιοδοντίτιδα.

oulitida1

Περιοδοντίτιδα

periodontitida

Περιοδοντίτιδα ονομάζεται η προσβολή του οστού που περιβάλλει τα δόντια. Τότε τα ούλα αποκολλούνται από τα δόντια και η σχισμή ανάμεσά τους βαθαίνει και μετατρέπεται σε περιοδοντικό θύλακο από τον οποίο διέρχεται πλέον η μικροβιακή πλάκα και καλύπτει τη ρίζα του δοντιού, με αποτέλεσμα την καταστροφή του δοντιού. Ταυτόχρονα, τα ούλα υποχωρούν (υφίζηση) και όλο και μεγαλύτερο τμήμα της ρίζας του δοντιού εμφανίζεται πάνω από τα ούλα, προκαλώντας και αισθητικό πρόβλημα, ενώ συνήθως το στόμα έχει κακοσμία. Τα ούλα αιμορραγούν, είναι κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα και μπορεί να δημιουργηθεί πύον ανάμεσα στο δόντι και στο ούλο.

Εάν η περιοδοντίτιδα αφεθεί να εξελίσσεται χωρίς θεραπεία, τότε μετατρέπεται σε προχωρημένη περιοδοντίτιδα. Τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών μεγαλώνουν, τα δόντια αποκτούν κινητικότητα και μετακινούνται όπου βρίσκουν χώρο, αλλάζοντας την αρχιτεκτονική της οδοντοστοιχίας. Αποκτούν ευαισθησία στο βούρτσισμα, στα κρύα ή και ζεστά ερεθίσματα. Τέλος, εάν ολοκληρωθεί η καταστροφή του οστού, τότε η μόνη λύση είναι η εξαγωγή του δοντιού ή των δοντιών.

Θεραπεία της περιοδοντίτιδας

Η περιοδοντική νόσος είναι χρόνια νόσος η οποία ,εφόσον ανιχνευθεί εγκαίρως από τον Οδοντίατρο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας. Αυτό περιλαμβάνει συστηματική απομάκρυνση της τρυγίας (πέτρας) και της μικροβιακής πλάκας από τις επιφάνειες των δοντιών και ριζών και κατά τακτά χρονικά διαστήματα καθαρισμό με ριζική απόξεση και εξάλειψη του βάθους των θυλάκων. Η διαδικασία αυτή μπορεί να απαιτήσει και αναισθησία, εάν η βλάβη είναι μεγάλη, και γίνεται με ειδικά ξέστρα, χειροκίνητα ή υποουλικά ξέστρα υπερήχων.

Επίσης, ο ασθενής με περιοδοντίτιδα πρέπει να εφαρμόζει συστηματικά τους κανόνες της καλής στοματικής υγιεινής, ώστε σταδιακά να επανέλθουν τα ούλα σε επαφή με το δόντι και να σταματήσει η συνεχής υποχώρησή τους.Επιπλέον, υπάρχουν τεχνικές σταθεροποίησης της κινητικότητας των δοντιών.

Στην περιοδοντίτιδα, δεν σταματάει ποτέ η διαδικασία συντήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος, διότι η νόσος μπορεί να επανέλθει.

Υπηρεσίες

athanasios
Με εμπειρία & σύγχρονες οδοντιατρικές τεχνικές
Τσιμισκή 95, Θεσσαλονίκη - Για ραντεβού: 2310 281 985
georgios