Τσιμισκή 95

(Διαγώνιος)
Θεσσαλονίκη

2310 281 985

Καθημερινά: 09:00 - 21:00

Τετάρτη: 09:00 - 14:00

Βραχύς χαλινος γλώσσας

Ο βραχύς χαλινός της γλώσσας είναι εκείνη η κατάσταση όπου ο χαλινός (ο ινομυώδης σύνδεσμος που συνδέει το κάτω τμήμα της γλώσσας με το έδαφος του στόματος) είναι αρκετά κοντός και δεν επιτρέπει την έξοδο της γλώσσας από το στόμα ή εμποδίζει την ομαλή κίνησή της προς όλες τις κατευθύνσεις. Μπορεί να υπάρχει και χαλινός στο πάνω χείλος και όχι στη γλώσσα.

Τα άτομα με βραχύ χαλινό γεννιούνται με αυτή την ανατομική δυσκολία της οποίας η ένταση ποικίλει. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο χαλινός δεν επιτρέπει τη γλώσσα να βγει από το στόμα σε πλήρη έκταση και σε άλλες περιπτώσεις απλώς μειώνει αυτή την ικανότητα.

Ο βραχύς χαλινός μπορεί να εμποδίσει ένα νεογνό να θηλάσει ή σε μεγαλύτερες ηλικίες να προκαλέσει δυσκολίες στην ομιλία με λάθος εκφορά κάποιων γραμμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται η αφαίρεση του κοντού χαλινού με τοπική αναισθησία και με οδοντιατρικό laser ή με χειρουργικό τρόπο (ψαλίδι), αναλόγως του μεγέθους του προβλήματος και της ηλικίας.

Πριν την επέμβαση γίνεται τοποθέτηση διαλύματος ξυλοκαΐνης και αδρεναλίνης κάτω από τη γλώσσα, η οποία συγκρατείται με ειδικό εργαλείο. Με τη βοήθεια του laser γίνεται μια κάθετη διατομή στη βάση του χαλινού, ενώ ταυτόχρονα καυτηριάζονται και τα αγγεία και οι νευρικές απολήξεις.

Η αφαίρεση του χαλινού με laser σημαίνει ότι ο ιστός που συγκρατεί τη γλώσσα εξατμίζεται λόγω καύσης με παράλληλη ρίψη νερού, σε κλάσμα του δευτερολέπτου. Το σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνικής είναι ότι εκμηδενίζεται η αιμορραγία, δεν απαιτούνται ράμματα, η ενόχληση είναι ανεπαίσθητη και o κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται.

Ο Οδοντίατρος δίνει οδηγίες διατροφής για τις επόμενες ημέρες.

Υπηρεσίες

athanasios
Με εμπειρία & σύγχρονες οδοντιατρικές τεχνικές
Τσιμισκή 95, Θεσσαλονίκη - Για ραντεβού: 2310 281 985
georgios