Οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία δόντια που αναπτύσσονται στο στόμα σε ηλικία 16-20 ετών, αλλά μπορεί και σε μεγαλύτερη ηλικία, ή μπορεί να μην ανατείλουν καθόλου, διότι δεν βρίσκουν χώρο καθώς η ανάπτυξη των γνάθων έχει ολοκληρωθεί. Σε αυτή την περίπτωση οι φρονιμίτες παραμένουν έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι.
Επειδή όμως οι ημιέγκλειστοι φρονιμίτες, δηλαδή που έχουν βγει μόνο λίγο ή λόγω έλλειψης χώρου βρίσκονται υπό κλίση, δεν μπορούν να καθαριστούν σωστά στις περισσότερες περιπτώσεις, αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης στην στοματική κοιλότητα.
Τα συνηθέστερα προβλήματα που δημιουργεί η παρουσία τους είναι:
- Η χρόνια φλεγμονή (περιστεφανίτιδα) με πόνο, δυσοσμία, πρήξιμο, δυσλειτουργία στην πλήρη κίνηση των γνάθων, πυρετός, κακουχία, διόγκωση λεμφαδένων, δυσκαταποσία.
- Συγκέντρωση μικροβίων, τα οποία προκαλούν βλάβη και στα διπλανά δόντια, αλλά και απορρόφηση της ρίζας των δεύτερων γομφίων.
- Σπανιότερα, κύστεις, όγκους και κατάγματα κυρίως της κάτω γνάθου.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο Οδοντίατρος ελέγχει την κατάσταση των φρονιμιτών με ακτινογραφικά, ώστε να έχει επαρκείς πληροφορίες για την ακριβή θέση του φρονιμίτη και τη σχέση του με τα γειτονικά ανατομικά στοιχεία και, εάν συντρέχουν λόγοι, συστήνει την εξαγωγή τους.
Η εξαγωγή γίνεται με τοπική αναισθησία. Ο Ιατρός , όπως προαναφέραμε γενικά για τις εξαγωγές, δίνει οδηγίες για παυσίπονα και εάν απαιτείται, συνταγή για αντιβίωση ώστε να μην μολυνθεί η πληγή, καθώς και οδηγίες για την διατροφή σας κατά τις επόμενες ημέρες.